oulun ihoterveys

Ihotautilääkärin palsta

Nautitaan auringosta viisaasti!

Anna-Kaisa Försti

LT ihot. el

Kuluneen viikon aikana vastaanotollani on paljastunut kolme uutta melanoomaa. Se sai minut kirjoittamaan tämän kirjoituksen. Määrä on poikkeuksellisen suuri jopa ihotautilääkärin arjessa.

Ihana kesä ja aurinko ovat taas täällä ja niistä saa nauttia! Auringosta kannattaa kuitenkin nauttia viisaasti, jottei altistaisi itseään säteilyn ikäville vaikutuksille. Auringosta maan pinnalle säteilee valoa, lämpöä ja UV-säteilyä. Ilmakehän läpäisevät UVA- ja UVB-säteet. UVB-säteily on lyhyempiaaltoista ja jää suurimmaksi osaksi ihon pintakerrokseen. Pidempiaaltoinen UVA-säteily imeytyy syvemmälle ihoon ja läpäisee myös ikkunalasin.

Ihon palamisen aiheuttaa pääsääntöisesti UVB-säteily, ja UVA-säteily puolestaan on yhdistetty ihon vanhenemiseen. Nykyisin tiedetään, että molemmilla säteilyillä on osuutensa ihosyövän synnyssä. Ihon ruskettuminen käynnistyy, kun elimistö havaitsee UV-säteilyn vaurioittavan keratinosyyttien eli ihon pintasolujen tumien DNA:ta. Näin ollen ”tervettä rusketusta” ei ole olemassakaan, vaan ihon ruskettuminen on jo merkki DNA-vauriosta.

Ihon suojaamisen tarve vaihtelee ihotyypin eli ihon vaaleuden ja palamisherkkyyden mukaan. Ihoa kannattaa kuitenkin suojata, vaikkei iho palaisikaan helposti. Elämän aikana kertyvä runsas UV-säteily ilman palamistakin lisää riskiä etenkin okasolusyöpiin ja niiden esiasteisiin, aurinkokeratooseihin. Ihon toistuva palaminen, etenkin lapsuudessa, yhdistetään merkittävästi suurentuneeseen melanoomariskiin. Tyvisolu- ja okasolusyöpä saadaan useimmiten parannettua, mutta melanoomassa ennuste on valitettavasti huonompi.

Vinkkejä suojautumiseen

Ihoa kannattaa suojata vaatteilla, leveälierisellä päähineellä sekä aurinkosuojavoiteilla. Alle 1-vuotiaat on viisasta pitää kokonaan poissa suorasta auringonpaisteesta. Pienille lapsille suositellaan ensisijaisesti fysikaalisia suojavoiteita, ja yli kouluikäisille fysikaalisia tai kemiallisia suojavoiteita. Itse olen kuitenkin mieluummin voidellut pienenkin lapsen millä tahansa suojavoiteella, jos muuta ei ole ollut saatavilla.

Vaatteet suojaavat yleensä ihoa palamiselta hyvin, toki tiivis ja tummempi kangas paremmin kuin ohut ja valkoinen. Rannalla UV-suojatekstiilit ovat varsin käteviä sekä lasten että aikuisten suojaamisessa. Usein auringonottoa tai suojavoiteiden käyttämättömyyttä perustellaan D-vitamiinin saannilla. Tutkimuksissa suojavoiteita käyttävillä D-vitamiinipitoisuudet ovat kuitenkin nousseet samalla tavoin, kuin ei-käyttäjillä. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, ettei suojavoiteita onnistuta levittämään jokaiselle ihon neliösentille, että voiteita käytetään suosituksia ohuempina kerroksina ja että D-vitamiinin muodostumisen kannalta jo lyhyt oleskelu auringossa riittää.

Vaatteet, päähineet sekä aurinkosuojavoiteet ovat suojautumisen kulmakiviä

Tekstin kirjoittaja kesälookissaan 🙂

No, miten ihotautilääkäri itse suojautuu?

Käytän kesällä joka aamu kasvoille aurinkosuojavoidetta kertoimella 50, laitan sen ikään kuin ”kosteusvoiteena” aina kasvojen pesun jälkeen, jolloin se myös tulee laitettua aina. Nykyisin kiinnitän erityistä huomiota myös kämmenselkien voiteluun, ovathan ne usein kasvojen jälkeen seuraavaksi eniten paljaana, esimerkiksi pyöräillessä. Jos olen menossa ulkoilemaan, laitan aurinkosuojavoidetta kertoimella 50 kaikille paljaille ihoalueille. Pyrin myös välttämään suoraa kesäpäivän aurinkoa kaikista kuumimpaan aikaan. Näillä pärjää jo pitkälle!

Rusketuksen ihannoinnin sanotaan saaneen alkunsa vuonna 1923, kun muoti-ikoni Coco Chanel nähtiin huvijahdillansa Cannesissa iho liikaa aurinkoa saaneena. Minua on ilahduttanut suuresti, etteivät nykynuoret vaikuta enää ihannoivan rusketusta samaan malliin, kuin vielä omassa nuoruudessani -80 ja -90-luvuilla. Nuorten ihonhoitobuumi on tuonut tullessaan myös positiivista: iho halutaan suojata liialta auringolta. Minusta on myös hienoa, että ihon luonnollinen väri saa näkyä, olipa se sitten vaalea tai tumma.

Anna-Kaisa Försti, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri

Haluatko soittaa meille?

Puhelimitse meidät saa kiinni pääsääntöisesti maanantaista perjantaihin klo 12-18 numerosta 050 4432 880. Poikkeuksista ilmoitamme tällä sivulla.

Meille voi jättää myös soittopyynnön vastaajaan tai sähköpostiin:

info@ihoterveys.com.

Soitamme takaisin sopivan hetken tullessa.

Tai varaa aika netin kautta täältä.

Miten pärjäsimme? Kerro se meille.

Olemme kiitollisia kaikesta palautteesta!